51. Svjetski dan planete Zemlje: Obnovimo našu Zemlju!
21.04.2021

51. Svjetski dan planete Zemlje: Obnovimo našu Zemlju!

Turistička zajednica grada Rijeke i ove se je godine uključila u obilježavanje Dana planeta Zemlje i to organizacijom sadnje 60 sadnica lavande na zelenim površinama Trsatskog kaštela.

Nastavak je to  akcije uljepšavanja grada u sklopu projekta „Volim Hrvatsku-Volim Rijeku“ akcijom „Više cvijeća, manje smeća“ gdje smo u zadnje tri godine zasadili preko 1.400 sadnica oleandra.

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, no službeno se obilježava od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Godine 2009. Opća skupština UN-a je 22.travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje, koji je prvi put obilježen 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Tema ovogodišnjeg 51. Dana planeta Zemlje glasi „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju) a namjera je prikazati realnost utjecaja ljudskog djelovanja na zagađenje i klimatske promjene te motivirati na promišljanje o vlastitim navikama i poticanje na nužnost promjena u ponašanju.

Čuvajmo naš PLANET on je naš dom!