Informacije o novom režimu prelaska granice i testiranja za Uskrs

 

Od 01.04 do 15.04.2021. godine na snazi je nova Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH: https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20granica%20-%20nova.pdf

Od 01.04.2021. Republika Hrvatska svim putnicima koji putuju u Republiku Hrvatsku iz jedne od država članica EU/EGP (bez obzira na državljanstvo) koje se ne nalaze na tzv. zelenoj listi, omogućuje ulazak u zemlju uz:

- negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, putnik mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa.

- potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice.

- predočenje potvrde kojom se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom COVID-19 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa.

- ili obavljanje PCR testiranja ili brzog antigenskog testiranja na COVID-19 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Državljanima trećih zemalja bit će omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko također zadovolje jedan od gore navedena četiri uvjeta pri ulasku te dodatno predoče potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

Važno: prema novom režimu ulaska u Republiku Hrvatsku, djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzimaju se od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju  negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

Popis država na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere: https://www.hzjz.hr/ravnateljstvo/popis-drzava-za-koje-se-pri-dolasku-u-republiku-hrvatsku-primjenjuju-posebne-epidemioloske-mjere-prilikom-prelaska-granice/

Putnici iz zemalja koje su obuhvaćene popisom država Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se primjenjuju posebne epidemiološke mjere obvezni su:

- predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati i određuje im se nužna mjera obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana;

- vrijeme trajanja samoizolacije može se skratiti ako osoba, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obavi PCR testiranje na COVID-19 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja te ako je nalaz testa negativan.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za zdravstveni nadzor putnika koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske

(u nastavku dostavljamo upute na hrvatskom i engleskom jeziku, koje su objavljene i na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

HR: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Postupanje-s-osobama-koje-prelaze-grani%C4%8Dne-prijelaze-Republike-Hrvatske-%E2%80%93-zdravstveni-nadzor-nad-putnicima-1.pdf

ENG: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Procedures-pertinent-to-persons-who-are-crossing-border-crossing-points-of-the-Republic-of-Croatia-health-control-of-passengers.pdf

 

PROVOĐENJE TESTIRANJA NA COVID-19 TIJEKOM USKRŠNJIH BLAGDANA:

prema informacijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koje su objavljene na njihovim službenim stranicama https://www.zzjzpgz.hr, testiranja na COVID-19 u njihovom sjedištu u Rijeci tijekom Uskršnjih blagdana provodit će se kako slijedi:

Uzimanje uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 te izdavanje nalaza neće se provoditi na Uskrs 04.04.2021. godine.

Na Uskrsni ponedjeljak 05.04.2021. godine Zavod će raditi prema sljedećem rasporedu:

uzimanje uzoraka provodit će se od 8 do 12 sati, a šalter za izdavanje nalaza radit će od 8 do 15 sati.

Ponavljamo informaciju kako postoji i mogućnost testiranja u KBC Rijeka (lokalitet Rijeka na adresi Krešimirova 42), a sve informacije dostupne su na njihovim službenim stranicama: http://kbc-rijeka.hr/kbc-rijeka-uvodi-uslugu-pcr-testiranja-placanje/.

 

Projekt “Safe stay in Croatia”

S ciljem brendiranja Hrvatske kao sigurne destinacije, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pokrenuli su projekt dodjele oznaka sigurnosti – “Safe stay in Croatia”.

Oznaku “Safe stay in Croatia” za svoje će objekte moći dobiti svi oni koji se obvežu na poslovanje sukladno posebnim uputama i protokolima koje je u posebnom dokumentu propisalo Ministarstvo turizma i sporta (mogu se pročitati na stranicama safestayincroatia.hr kod prijave za oznaku).

Oznaka se može dobiti na sljedeći način:

Zainteresirani turistički dionici (ugostitelji, pružatelji usluga smještaja, turističke agencije…) prijavljuju se na stranici www.safestayincroatia.hr gdje ispunjavaju sve potrebne podatke i prijavljuju se za oznaku.Po prihvaćanju svih uvjeta i propisa za dobivanje oznake, nakon što Ministarstvo turizma i sporta verificira prijavu, prijavitelj će dobiti potvrdu o odobrenju zahtjeva za dobivanje oznake.

Po dobivanju potvrde Ministarstva turizma i sporta da je zahtjev prihvaćen, prijavitelji će dobiti oznaku “Safe stay in Croatia” u digitalnom obliku, a naljepnicu u fizičkom obliku moguće je preuzeti u lokalnoj turističkoj zajednici koja djeluje na području na kojem se subjekt nalazi, odnosno gdje pruža usluge u turizmu (isključivo iz predočenje potvrde Ministarstva turizma i sporta da je zahtjev prihvaćen).

Za sve detalje, upute i sl. vezano uz projekt Safe stay in Croatia dostupna je adresa elektroničke pošte prijave.safestay@mints.hr.


Kako bi doseg ove kampanje bio što veći, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica provest će i sljedeće aktivnosti: realizacija promotivne kampanje, izrada internetskih stranica kao središnjeg mjesta za informiranje javnosti o sigurnosnim protokolima izrađenim kroz Projekt koje će biti prevedene na 8 stranih jezika, popis subjekata kojima je dodijeljena oznaka usklađenosti, izrada 7 protokolarnih video materijala koji će se koristiti za kampanje na domaćem i stranom tržištu, izrada protokolarnih poklona za predstavnike medija te izrada i dostava oznake usklađenosti.

 

Obavijest Doma zdravlja Primorsko-goranske županije- Brzi antigenski test na COVID-19 i serološki test na prisutnost antitijela

Brzi antigenski testovi provode se u ispostavama Doma zdravlja Primorske-goranske županije (ispostave u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Delnicama, Krku, Cresu-Lošinju, Rabu).

Svi zainteresirani mogu se javiti na mail rapidcovidtest@domzdravlja-pgz.hr u kojem moraju biti navedeni sljedeći podaci: ime i prezime, mjesto i adresa boravišta te broj telefona.

Po zaprimanju maila, djelatnici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije u najkraćem mogućem roku kontaktirat će korisnika te će dogovoriti mjesto i termin testiranja.

Nalazi testiranja dostupni su nakon 15 minuta.

Cijena testa je 150 kn (plativo u gotovini na mjestu testiranja).

Za provedbu testiranja pripremljeni su upitnici na engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom jeziku.

Dom zdravlja PGŽ organizirao je mogućnost testiranja i subotom u Rijeci u ordinaciji makrocentra na Zametu (suteren) na adresi Bože Vidasa 16a od 9 do 11 sati.

Svi zainteresirani prethodno se moraju najaviti na mail rapidcovidtest@domzdravlja-pgz.hr u kojem moraju biti navedeni sljedeći podaci: ime i prezime, mjesto i adresa boravišta te broj telefona.

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije provodi i serološki test na prisutnost antitijela na virus COVID-19.

Serološki test provodi se u sjedištu na adresi Krešimirova 52a u Rijeci.

Nalazi testiranja dostavljaju se mailom, tijekom istog radnog dana.

Cijena testa je 130 kn.

 

Dopis Ministarstva turizma i sporta RH vezano za smještaj evakuiranih građana iz potresom pogođenih područja

Dopis objavljen na dnu stranice.

Ukinuta zabrana napuštanja županija

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske s obzirom na novonastalu situaciju donio je odluku o stavljanju van snage Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj.

https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/ukinuta-zabrana-napustanja-zupanija/3353

COVID-19

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

 

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane

https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

 

Napominjemo kako Turistička zajednica grada Rijeke ne ažurira vanjske poveznice tj. web stranice na  kojima se mogu pronaći dodatne informacije te se ne može smatrati odgovornim za njihovu točnost.